Διαφορά καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης με απλές ελαστικές κάλτσες συμπίεσης

Διαβαθμισμένη συμπίεση

Written by Ilias Karagiannidis

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (graduated compression) είναι εξειδικευμένες κάλτσες που αναλόγως του βαθμού συμπίεσης χρησιμοποιούνται είτε για θεραπευτικούς σκοπούς και την μείωση του οιδήματος στα κάτω άκρα, είτε για αθλητική χρήση με αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και επί πλέον υποστήριξη στους μύες της κνήμης. Για την σωστή χρήση τους έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του πόσο “σφιχτό” πρέπει να είναι το υλικό της κάλτσας και να έχει μετρηθεί η πίεση που ασκεί ανά μονάδα επιφάνειας η οποία πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε στη συσκευασία του προϊόντος – είτε είναι σε mmHg, είτε η κατηγορία διαβάθμισης που ανήκει (από την mild supporting αθλητική έως την firm very high Medical).

Ονομάζονται “διαβαθμισμένης συμπίεσης” γιατί ασκούν την μέγιστη πίεση στο κάτω μέρος του ποδιού, δηλαδή στην λεπτότερη περιοχή του αστραγάλου, ενώ ανεβαίνοντας προς το γόνατο η πίεση μειώνεται. Έτσι βοηθούν στην κυκλοφορία στέλνοντας αίμα από την περιφέρεια προς το κέντρο, δηλαδή επαναφορά στην καρδιά.

Υπάρχουν και κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα με την ένδειξη “Compression” αλλά αυτό αφορά μόνο το design της ελαστικής πλέξης και δεν πρέπει να συγχέεται με τα προϊόντα “graduated compression” ή διαβαθμισμένης συμπίεσης που είναι επιστημονικά μετρημένα και ελεγμένα και διαπιστωμένα εκτελούν το έργο που αναφέρουμε εκτενέστερα πιο κάτω.

Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την αγορά αυτών των προϊόντων και στην αίσθηση που αποκομίζουμε, φορώντας τις. “Θα πρέπει να μην νιώθουμε, λόγω ελαστικότητας, μεγαλύτερη πίεση στην κνήμη απ ότι στην περιοχή του αστραγάλου”. Διότι τότε οι κάλτσες κατευθύνουν την κυκλοφορία του αίματος προς τον αστράγαλο, παρά προς την καρδιά.Το αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των καλτσών compression design, μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που πρέπει και η συμπίεση που παρέχεται από αυτά τα προϊόντα να μην είναι όχι μόνο η κατάλληλη για να σας βοηθήσει αλλά και να ενεργεί αντιθέτως προς τις ευεργετικές ιδιότητες της κάλτσας.

Είναι καθοριστικής σημασίας, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης να διαθέτουν ως χαρακτηριστικά τις ακόλουθες δύο σημαντικές παραμέτρους:

 

  1. Ο βαθμός συμπίεσης θα πρέπει σταδιακά να μειώνεται από την περιοχή του αστραγάλου προς την περιοχή ακριβώς κάτω από το γόνατο
  2. η αύξηση της υπολειπόμενης πίεσης στο ανώτερο σημείο της κάλτσας δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερη από 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Και οι δύο μετρήσεις είναι ειδικές και εκτελούνται εργαστηριακά. Ο καταναλωτής πρέπει να βλέπει αν υπάρχει πιστοποίηση του προϊόντος. Η αθλητική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης (graduated compression) πρέπει να είναι χαρακτηρισμένη ως ήπιας ενίσχυσης (Mild supporting) και συμμετέχει κατά δύο τρόπους στην αύξηση των επιδόσεων και στην ενίσχυση της απόδοσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή μιας δρομικής κούρσας αποδεικνύοντας τον ρόλο της στην γρήγορη αποκατάσταση (recovery).

Ενεργώντας στην ροή του αίματος (Blood Flow) H Compression κάλτσα συμβάλλει θετικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή και μετά την άσκηση, αυξάνοντας την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά και βελτιώνοντας την παροχή οξυγόνου στο αίμα ώστε να μεταφέρεται εμπλουτισμένο στους μύες με αποτέλεσμα: καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια στην ένταση και ταχύτερη αποκατάσταση.

Συμβάλλοντας στην μείωση των κραδασμών των μυών της γάμπας. Όταν τρέχουμε, η επαφή με το έδαφος δημιουργεί δυνάμεις που προκαλούν δονήσεις σε περιοχές που δεν μπορεί να προστατέψει-συγκρατήσει το παπούτσι, στους μύες και τένοντες στην περιοχή της κνήμης. Με δεδομένους αυτούς τους κραδασμούς θα μπορούσαν να είναι η αιτία για την αργοπορημένη μυϊκή αποκατάσταση με μια ενόχληση που όλοι έχουμε βιώσει στην διάρκεια της αθλητικής μας διαδρομής. Έχουμε σαν εικόνα τους άλτες μήκους, τριπλούν, ύψους, οι οποίοι πλέον και πιο συχνά φορούν compression κάλτσες. Προφανώς δεν τις φορούν μόνο για λόγους καλύτερης αιμάτωσης αλλά περισσότερο, όπως έχουν δείξει μελέτες, γιατί συμβάλλουν στην βελτίωση της δύναμης του ποδιού-ανεξαρτήτως παπουτσιού-, μειώνοντας τους κραδασμούς και συγκρατώντας τους μύες της γάμπας, αποτρέποντας τις ζημιές από τραυματισμούς. Ολοκληρώνοντας, το συμπέρασμα για μια σωστή επιλογή Compression κάλτσας για αθλητική χρήση πρέπει να είναι διαβαθμισμένης συμπίεσης (graduated), ήπιας υποστήριξης (mild supporting) και να έχουν εξεταστεί οι ιδιότητες από εξειδικευμένο και αναγνωρισμένο εργαστήριο για το αν πληρεί το προϊόν τις προδιαγραφές.

X-Code: Οι τεχνικές κάλτσες από τη Θεσσαλονίκη που κατέκτησαν τα Ιμαλάια
Υγεία: Τα 5 βασικά οφέλη που προσφέρουν οι κάλτσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close

Close
Κατηγορίες